@article { author = {M, M and N, N}, title = {Effects of nano-micronutrient fertilizersI on plant nutrition}, journal = {Land Management Journal}, volume = {4}, number = {2}, pages = {115-132}, year = {2017}, publisher = {http://www.swri.ir/fa-IR/DouranPortal/1/page/%D8%B5%D9%81%D8%AD%D9%87-%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C}, issn = {2345-6205}, eissn = {2588-5391}, doi = {10.22092/lmj.2017.109483}, abstract = {   The limited availability of arable land and the declining soilfertility have led to an increasing application of chemical fertilizers to respond to the increasing demand for more food by the growing population. Micronutrients are essential for plant growth, albeit in small amounts. However, these elements are rarely present in some of the calcareous soils across the world, or in those with an alkaline pH, a low organic matter content (i.e., the conditions of most soils in Iran), or a coarse texture. Researchers have been directing their efforts on enhancing micronutrient utilization efficiency by using new technologies to reduce fertilizer application and to decrease, there by, farm costs and environmental pollution. Along these lines, nanotechnology has been successfully exploited to produce nanofertilizers (materials typically smaller than 100 nm at least in one dimension)for plant nutrition, mostlyin greenhouse, and in vitro applications. The positive effects of nano-fertilizers of iron, zinc, manganese, copper, and molybdenum as a new generation of fertilizers have been reported on the growth indices of wheat, canola, sorghum, beans, cucumbers, tomatoes, peanuts, and some medicinal plants, among others. Despite all this, there is no shortage of reports on lack of or negative effects of nano-fertilizers. Moreover, there is only scant knowledge presently available on the likely consequences of introducing large amounts of these substances into the environment and the food chain. Thus, production of safe and useful nanofertilizers seems to await more in-depth research.}, keywords = {Nanofertilizer,Micronutrients,Plant nutrition}, title_fa = {بررسی تأثیر کاربرد نانوکودهای عناصر غذایی کم‌مصرف در تغذیه گیاهان}, abstract_fa = {افزایش روزافزاون جمعیت انسانی و نیاز به غذای بیش‌تر از یک سو و کاهش وسعت خاک­های قابل‌کشت و حاصلخیزی آنها از سوی دیگر بشر را به کاربرد کودهای شیمیایی بیش‌تر سوق داده است. فراهمی عناصر غذایی کم‌­مصرف در برخی خاک­های آهکی دنیا با pH قلیایی، مقدار ماده آلی کم (شرایط بیش‌تر خاک­های ایران) و یا درشت بافت، کم است. محققان تلاش می­کنند تا با استفاده از فناوری­های نوین موجب افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی کم‌مصرف و کاهش مقدار مصرف کودهای آنها برای کاهش هزینه­ها و کاهش آلودگی محیط زیست شوند. در این راستا نانوفناوری توانسته با تغییر ویژگی­های کودها، محققان را برای رسیدن به کودهایی با کارایی مصرف بیش‌تر و در نتیجه کاهش مقدار مصرف آنها و کاهش خطرات زیست­محیطی، امیدوار کند. نانومواد شامل موادی است که حداقل در یک بعد اندازه­ای کوچک­تر 100 نانومتر داشته باشند. نانومواد مختلفی به‌عنوان کود برای گیاهان مورد استفاده قرار گرفته­اند که بیش‌تر آنها در گلخانه و در بسترهای کشت مصنوعی بوده است. اثرات مثبت نانوکودهای آهن، روی، منگنز، مس و مولیبدن بر شاخص­های رشد گیاهان گندم، کلزا، سورگوم، انواع لوبیا، خیار، گوجه­فرنگی، بادام زمینی، برخی گیاهان دارویی و غیره گزارش شده است. با این حال، عدم تأثیر و یا اثرات منفی نانوکودها نیز در گزارش‌ها کم نبوده و نباید نادیده گرفته شود. همچنین عواقب ورود حجم عظیمی از این مواد به محیط­زیست از طریق کوددهی مبهم بوده و نتیجه ورود آنها به زنجیره غذایی مورد بحث است. بنابراین، به‌نظر می­رسد دستیابی به یک کود مطلوب نیازمند انجام تحقیقات بیش‌تری می‌باشد.}, keywords_fa = {تغذیه گیاهان,عناصر غذایی کم‌مصرف,نانوکودها}, url = {https://lmj.areeo.ac.ir/article_109483.html}, eprint = {https://lmj.areeo.ac.ir/article_109483_f26f741d3ab6dd8a71c0994cac3773fc.pdf} }